Musca de casa (musca domestica) este atat un factor de disconfort dar mai ales un veritabil purtator de boli pentru oameni si animale . In decursul a numai o luna , doar o musca poate depune peste 500 de oua in resturi menajere , gunoaie , plante in descompunere , excremente ect .
Datorita faptului ca are numai numai doua aripi , aceasta se aseaza foarte des pe diferite suprafete, avand capacitatea de a transmite la fiecare contact mii de bacterii.
Riscul crescut al transmiterii bacteriilor , virusilor si a altor boli de catre musca e datorat faptului ca acestea pot parcurge distante mari relativ repede, de la o zona de gunoi expusa in incinte domestice, locuite.
In perioada primavara - toamna , ciclul ou - adult dureaza aproximativ o saptamana.
Bolile ce pot fi transmise de musca de casa sunt : tuberculoza , conjunctivita , poliomielita , febra tifoida , tuberculoza , holera , lepra , diareea si dizenteria .
Tantarii sunt un real disconfort public manifestat prin zgomot si muscaturi dar mai ales acesta este un agent patogen. Cu toate ca pana acum nu s-a dovedit stiintific ca tantarii pot transmite virusul HIV si a fost constatat si dovedit ca acestia pot transmite boli grave precum encefalita, malarie si altele. In ultima perioada se inregistraza cazuri constante de meningo_encefalita, cu ceva timp in urma fiind si riscul unei epidemii.
Intalniti in zonele umede si cu acces la animale fara stapan cum ar fi subsoluri , scari , pivnite , dar si in case de locuit. Recomandam blocarea accesului in subsol cu gratii pentru a nu intra pisici , caini , tratament de deratizare contra sobolanilor si de dezinsectie pentru a stopa extinderea si pentru a extermina total invazia.